Njuškalo
Featured

Test: MeanIT X40 – solidna priča se nastavlja

Kao i njegovi prethodnici, tako i MeanIT X40 u prvi plan stavlja svoju cijenu
Kao i njegovi prethodnici, tako i MeanIT X40 u prvi plan stavlja svoju cijenu
Kao i njegovi prethodnici, tako i MeanIT X40 u prvi plan stavlja svoju cijenu

Domaći MeanIT pored brojnih drugih uređaja, kupcima nudi i povoljan tablet koji ove godine nosi oznaku X40. I dalje opravdava titulu jednog od najpovoljnijih tableta, a kojeg će najprije birati povremeni korisnici ovih uređaja

Prije gotovo dvije godine prvi put smo testirali tablet domaćeg distributera Intelkom, a kojeg svi bolje znamo po brendu MeanIT. Iako su prošle dvije godine od tada testiranog modela X25, priča je i dalje gotovo identična.

Cijena u fokusu

Kao i njegovi prethodnici, tako i MeanIT X40 u prvi plan stavlja svoju cijenu. Ona za ovogodišnji model iznosi povoljnih 99 eura. U vremenu u kojem odlazak u trgovinu po malo veću nabavku špeceraja redovito premašuje cifru od 100 eura, ovo je zaista, možemo slobodno reći bagatelno. Stoga u kontekstu cijene treba biti razuman što očekivati, posebice ako znamo da neki top modeli tableta koštaju redovno 10-ak puta više. Što se tiče izgleda, filozofija je ista, uz lagani napredak. Kućište tableta izrađeno je od čvrste plastike, a sve tipke i utori smješteni su na gornji brid uređaja. Tu su tako tipke za uključivanje i isključivanje te regulaciju glasnoće reprodukcije zvuka, a tu je i uvijek dobrodošao 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, te utor za memorijsku kraticu i – pazite sad – USB-C! Da, da, ako je mogao Apple, može i MeanIT, pa je tako konačno stigao USB-C. Iako kasno, drago nam je da je već odavno zaboravljen microUSB poslan u zasluženu mirovinu. Stražnja strana otkriva modul za kameru rezolucije 2 MP s bljeskalicom, dok su pri dnu, svaka u svom kutu, rešetke za zvučnik. Uključivanjem tableta dočekuje nas zaslon koji je ostao gotovo nepromijenjen unatrag nekoliko godina. Dijagonala je 10,1 inča uz HD razlučivost (1.280 x 800 piksela), a panel je klasični IPS LCD. Prikaz je solidan, a ako ćemo nešto pohvaliti onda je to dobra svjetlina. Sprijeda je dakako i kamera za slefije, odnosno video pozive, već zaboravljene VGA rezolucije (0.3 MP).

Za osnove

Nakon uključivanja i postavljanja, dočekuje nas Android 12 uz ponešto predinstaliranih aplikacija i više-manje generički izgled. Ono čime će se svatko morat opremiti ako se odluči za kupnju MeanIT X40 tableta je – strpljenje. Iako sve radi stabilno, tablet je poprilično spor i za brojne mu radnje treba duže vremena. Opet, s obzirom na cijenu ovo je bilo i očekivano. Ispod „haube“ su četverojezgreni procesor Allwinner A133 radnog takta do 1,8 GHz, podržan s dva gigabajta radne memorije, i grafički čip PoverVR Rogue GE8300. Možete računati na 16 GB memorije za pohranu (proširivo do 64 GB karticom microSD), od čega je dostupno nešto više od deset. Dakle, osnovno. Autonomija je oko sedam sati zahvaljujući bateriji od 5.000 mAh. Suma summarum -  MeanIT X40 je tablet kojeg će te birati prvenstveno jer tablet koristite sporadično i možda samo za određenu jedostavniju namjenu. Primjerice, potreban vam je tablet za recepte u kuhinji, za puštati crtiće djeci na putu, puštanje glazbe, čitanje magazina, ili nešto slično, ali ne pretjerano zahtjevno. U ovakvim zadacima MeanIT X40 više je no dobra kupnja.

Provjeri aktualnu punudu na Nabava.net.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.